ISTANBUL

VEĆ OD: 400 KM

DETALJI ARANŽMANA:

8 DANA BUS – 5 NOĆENJA SA DORUČKOM

Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni, historijski i ekonomski centar.
Sa blizu 14 miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu po broju stanovnika u gradskom području. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom starom historijskom dijelu, čija se većina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Istanbul je grad sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom u svijetu. Alphonse de Lamartine:„Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu.“

 

DATUMI:
22.06.-29.06.2024
06.07.-13.07.2024.
20.07.-27.07.2024
03.08.-10.08.2024
17.08.-24.08.2024
31.08.-07.09.2024
21.09.-28.09.2024

 

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan: BiH
Okupljanje i polazak putnika iz Sarajeva, Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Tuzle … Ugodna vožnja udobnim turističkim autobusima preko Bijeljine do granice sa Srbijom. Nastavak dalje preko Beograda i Niša prema Sofiji i dalje ka Istanbulu sa usputnim zadržavanjima radi carinskih procedura, odmora i drugih potreba grupe.

2.dan: ISTANBUL
Dolazak u Istanbul u poslijepodnevnim satima. Smještaj grupe u hotel, te kratki odmor. FAKULTATIVNO šetnja sa vodičem: Sultan Ahmet, Hipodrom, Kapali Čaršija, Bayazit ,Aja sofija, Plava džamija..Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3.dan: ISTANBUL
Doručak. Fakultativni obilazak: YILDIZ PARKA – Ovaj slikoviti park u Besiktasu jedan je od najvećih urbanih parkova u Istanbulu. Park Yildiz je nekada bio dio kompleksa palače Yildiz i uživa u spektakularnom pogledu na Bosfor.
Nakon toga obilazak četvrti ORTAKOY – smješten na europskoj strani Istanbula. Ortakoy je šarmantna i povijesna četvrt koja je postala popularno odredište i za lokalno stanovništvo i za turiste. Smješten na obalama Bosforskog tjesnaca, koji razdvaja Europu i Aziju, Ortaköy je poznat po zadivljujućim pogledima, živahnoj atmosferi i bogatoj kulturnoj baštini. Nakon Ortaköya odlazak u SHOPING CENTAR “ISTINYE PARK“ ILI obilazak DJEVOJAČKE KULE ( Kız Kulesi), također poznata i kao Leanderova kula iz bizantijskog perioda. Kiz Kulesi je kula (danas svjetionik) smješten na južnom ulazu u bosforski moreuz na malenom ostrvu oko 180 metara od azijske obale u naselja Üsküdar. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za indvidualne aktivnosti. Noćenje.

4.dan: ISTANBUL – BURSA
Doručak. Fakultativna posjeta gradu Bursi i poznatom osmanskom selu Cumalıkızık. Bursa je grad u sjeverozapadnoj Turskoj, administrativni centar Provincije Bursa, u regiji Marmara. Bursa je bila prijestolnica Osmanskog carstva između 1326 – 1365. U to vrijeme zvali su je Hüdavendigar (Božji dar), danas je zovu Yeşil Bursa (Zelena Bursa) zbog brojnih parkova i gustih šuma koje okružuju grad. Bursa je neraskidivo povezana sa planinom Uludağ koja je danas poznato tursko skijalište. Oko 10 kilometara od srca grada Burse nalazi se podnožje planine Uludag, gdje se nalazi osmansko selo Cumalikizik. Osmanlije su uspostavile Bursu kao središte svoje kulture, umjetnosti i načina života nakon što su osvojile grad i učinile ga svojom prijestolnicom. Čak i nakon što je carska prijestolnica prebačena u Edirne, a potom i u Istanbul, stanovnici Burse, posebno oni u Cumalikiziku, zadržali su grad i njegovu kulturu iz doba osnivanja. Prilika da posjetite turbeta Osmana i Orhana Gazi, sahat kulu, pijacu svile Koza Han i još mnogo toga… Povratak u hotel… Noćenje…

5.dan: ISTANBUL
Doručak. Fakultativni obilazak: PALAČE BEYLERBEYI – je kraljevski dragulj u Istanbulu. Ovaj impresivni muzej nalazi se u takozvanoj četvrti Üsküdar na azijskoj strani. Osmansko carstvo ili osmanlije podigle su samo Beylerbeyi palaču na azijskoj strani Istanbula. Palača je izgrađena prema ediktu sultana Abdülaziza između 1861. i 1865. godine. Arhitekti Agop i Sarkis Balyan pod sultanovim ukazom sagradili su palaču koja se smatra jednim od remek-djela slavnog osmanskog doba. Jedna od najupečatljivijih značajki palače je pročelje i unutarnji ukrasi. Istočni i turski motivi korišteni su u kombinaciji s ukrasnim elementima Zapada. U trokatnoj palači nalazi se 26 soba i šest dvorana. Raskošne stolice, ukrasi, tepisi i zavjese iz palače preživjeli su do danas. Jedna od dvorana, smještena u sredini palače, opremljena je bazenom. Iza palače su veliki bazen, terase i staje.
Nakon obilaska palace slijedi posjeta džamiji CAMLIDZA. Velika džamija Çamlıca najveća je u Turskoj i izuzetno je impresivna, ne samo svojom veličinom, već i svojim čistim sjajem. Može primiti do 63.000 vjernika u isto vrijeme i izgrađen je na ogromnoj površini od 17.939 m2, u kojoj se nalaze umjetnička galerija, knjižnica i konferencijska dvorana. Džamija je dizajnirana prema klasičnoj osmanskoj arhitekturi. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje…

6.dan: ISTANBUL
Nakon doručka. Fakultativna posjeta: KADIKÖYU – je fascinantna četvrt koja nudi nešto za svaku vrstu turista. Od njegovih povijesnih znamenitosti do užurbanih tržnica, ovdje ima mnogo toga za vidjeti i raditi. Bilo da ste zainteresirani za povijest i arhitekturu ili samo želite iskusiti lokalnu kulturu, u Kadıköyu ima za svakoga ponešto.
Nakon toga odlazak autobusom u kvart EYUP – posjeta Sultan Eyup džamiji kao i odlazak žičarom na vidikovac Pierre Lotti. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

7.dan: ISTANBUL-EDIRNE-BUGARSKA
Doručak. Check out iz hotela u 09:00 h. Vožnja prema EDIRNAMA, te GRATIS obilazak Edirna u trajanju od 2-3 h..Vožnja kroz Bugarsku i Srbiju.

8.dan: BIH
Nastavak vožnje kroz Srbiju, Bosnu. Dolazak na odredište u popodnevnim satima.

 

CIJENA ARANŽMANA: 400,00KM

Aranžman obuhvata:

• prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, Caffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe),
• 5 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu 4* u oblasti LALELI.
• troškove pripreme i organizacije,
• profesionalni pratioc putovanja (turistički vodič)
• GRATIS posjeta Edirnama…

Aranžman ne obuhvata:

• LOKO OBILAZAK UŽE JEZGRE ISTANBULA SA VODIČEM – 15 EURA
• YILDIZ PARK + ORTAKOY + DJEVOJAČKE KULE ILI SHOPING CENTAR “ISTINYE PARK“- 25 EURA
• POSJETA GRADU BURSI – 40 EURA
• PALAČA BEYLERBEYI + DŽAMIJA CAMLIDZA – 25 EURA
• ČETVRT KADIKÖYU + EYUP – 25 EURA
• Doplata za 1/1 sobu: 30,00 KM po danu,
• Individualne troškove za vrijeme putovanja,
• PZO-putničko i zdravsteno osiguranje

CIJENA IZLETA:

1.DAN: OBILAZAK SA VODIČEM – 15 EUR
2.DAN: YILDIZ PARK + ORTAKOY + DJEVOJAČKE KULE ILI SHOPING CENTAR “ISTINYE PARK“- 25 EURA
3.DAN: BURSA – 40 EUR
4.DAN: PALAČA BEYLERBEYI + DŽAMIJA CAMLIDZA – 25 EURA
5.DAN: ČETVRT KADIKÖYU + EYUP – 25 EURA
6.DAN: EDIRNE (GRATIS)

*AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO NA IZMJENU I DOPUNU FAKULTATIVNIH IZLETA.

Potrebna dokumentacija:

• Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 180 dana od dana polaska na putovanje.

 

• Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba.

U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana prije polaska.

POLAZAK

22/06/2024

POVRATAK

29/06/2024

CIJENA VEĆ OD:

400 KM

Rezervišite mjesto:

8 + 11 =