NOVI PAZAR – SJENICA

NOVI PAZAR – SJENICA

U samom srcu starog Rasa, na nešto manje od 300 kilometara udaljenosti od Beograda, kada se krene prema jugu smješten je Novi Pazar, kroz čiju teritoriju protiču čak četiri rijeke : Raška, Jošanica, Deževska i Ljudska rijeka. Sam grad je smješten na oko 500 metara nadmorske visine, a plodnu kotlinu u kojoj je smješten nadvisuju Pešterska visoravan, te planine Golija i Rogozno. „Kada se nađete u gradu koji iza sebe ima 500 godina dugu Osmansku historiju i više od 1000 godina dugu historiju iz srednjeg vijeka i sve to imate na jednom mjestu onda je nemoguće odoljeti njegovoj ljepoti i šarmu. Sličan mini Istanbulu sa minaretima sa okolnih Lejlek, Arap i Altun Alem džamije koji sa ranim jutrom pozivaju na molitvu, pekarama koje svojim mirisima mame, izvanrednim baklavama i poslasticama sa roštilja i nasmijanim licima ljudi naprosto su pejsaž koji se ne može opisati ali se mora vidjeti i doživjeti. Tu su i znamenitosti iz srpske srednjovekovne istorije: Petrova crkva i manastir Sopoćani, svetinje od čije ljepote zastaje dah“, napisala je Valeri Singlton(ugledna novinarka i dugogodišnji urednik u školskoj redakciji BBC).

 

PLAN I PROGRAM PUTOVANJA

1.Dan: (SUBOTA) Polazak iz BiH u večernjim satima. Polasci iz Zenice, Kaknja, Visokog, Sarajeva. Nastavak putovanja preko Rogatice, Rudog, Priboja, Bistrice, Nove Varoši. Usputno stajanje radi odmora, po potrebi grupe. Dolazak u Sjenicu u jutarnjim satima, vrijeme za doručak i obilazak grada. Nakon kraćeg obilazka Sjenice polazak ka Novom Pazaru. Dolazak u Novi Pazar. Smještaj grupe u hotel VRBAK –jedan od simbola grada, te kraća pauza. Nakon toga obilazak gradskog bedema sa kulom motriljom, Altun Alem džamije, razgledanje užeg centra grada, stari turski hamam. Slododno vrijeme. Noćenje.

2. Dan: (NEDJELJA) Doručak. Poslije doručka posjeta glavnoj pazarskoj pijaci (nedjelja u Novom Pazaru je pijačni dan), slobodno vrijeme za indvidualne aktivnosti. U poslije podnevnim satima predviđen je povratak ka Bosni i Hercegovni. U povratku posjeta fabrici mlijeka i mliječnih proizvoda, te prilika za kupovinu čuvene sjeničke pavlake i kajmaka. Nastavak vožnje ka Bosni i Hercegovini sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak je predviđen u večernjim satima.

 

CIJENA ARANŽMANA: 130,00 KM

 

ARANŽMAN UKLJUČUJE:

  • Prijevoz modernim turističkim autobusom (TV, Video, CD, DVD, Caffe, Klima)
  • Smještaj u hotelu 4**** u centru pazarske čaršije na bazi 1 noćenja sa doručkom u 1/2 ili 1/3 sobama
  • Pratilac grupe i kompletna organizacija putovanja.

ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

  • PZO po putniku
  • Doplata za dodatno sjedište u autobusu 150,00 KM
  •  Doplata za jednokrevetnu sobu

 

NAPOMENA:

  • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije).
  • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja SET GROUP iz 2015. a koji su usklađeni sa UTABIH standardima
  • Agencija zadržava prava izmjene plana i programa putovanja.